Blog aku merupakan bahasa rojak kalah rojak makanan tuh, kadang-kadang bahasa melayu, lepas tuh terselit British yang vocab, grammar suma terabur dan kadang-kadang tiada langsung dalam DICTIONARY alaf 21 ini.

sila maafkan saya wahai pecinta bahasa sekalian. :D

Tuesday, May 29, 2012

Stalker, here I am :D

Hai to readers, padehal tak ada readers pun sebab blog nih tak public which is i never promote my blog so GAH lah. :D so even this blog dah berusia 3 tahun. So the follower ..haha you can check it out lah kan. :D

 Yes i love blog,
and yes i know, I do not write so often BUT I really love BLOGWALKING..:D,  hehe some of the blog I appear as a public follower but sometimes i did as a private follower. :D and the feel is great :) :D

well aku suka stalk orang TAPI tolong jangan disalah erti kan. Dalam blog yang I been stalker not because of their life which is up or down, which is their having crush fight or fall with their lover. Hey it is not about that, the blog that I used to stalk and follow is that can give me inspiration, information, fashion err :3 how to survive in this beautiful  life :D

Erm and I love to read blog from oversea students,hah nak cakap aku memilih blog budak2 pandai je lah tuh.. Bukan lah giler..:P aku suka baca blog dia orang  which is B'cos their experience and I bet I must be SOMETHING to get the same experience like them but not in the same age anymore. hew2

To read their blog, ayat2 macam nih selalu keluar, alah jeles nya, petik strawberi, jelesnya main bungka sakura, alah jelesnya main salji,alah nampak cam best je makanan dia orang. pokok nya ape yang dieowang tulis yang best2 suma aku jeles. :D
BUT sometimes it turns so sad, when they are talking about their home, about their family and nak2 bila one of their family members pas away or sick tapi diaorang nun jauh di negara orang, sakit pening tanggung sendiri, nak makan masakan Malaysia pandai2 lah masak sendiri, nak balik rumah kena beli tiket yang beribu riban. SO that time, I am so glad and thankful because here In MALAYSIA I can at least to be at home on 3 weeks or a month if to compare to them that take time 0ne year or more to do that.
GIVE AND TAKE PEOPLE. ape yang kita nampak indah secara zahirnya tak selalunya indah batinya. because SMILE is can be fake sometimes :D

Dan2 aku giler2 suka baca blog yang bagi information but in relax way, so that Otak aku x mess up nak fikir ape benda orang nih nak sampaikan *ouh aku tahu blog aku bapak bersepah so senyap *:peace.
And blog budak laki siyes hebat, IF they spread their word and opinion. Serious, sometimes i just can melt(over disitu), but only and onlu if the man know how to write nice lah kan, and I think he is the handsome boy outside and inside.:D

If you are a stalker please be a good stalker :)
this one does not means I am a good stalker because I am human at all but seriously if you can not get those experience by your own self ,please get it from others through your reading, so in anytime you can use it.:D

hey babe kasih sayang Allah kan luas, kita boleh melihat kebesaran Allah melalui makhluk ciptaanya juga.(moga faham ape yang disampaikan ini )

post before nih bersepah Sebab aku dah try copy banyak kali tapi dia jadi maacam ape je. sedih tengok post before nih :)

salam :D

I am 20 :)

Hi I am 2o. Even I am 2o but yet I am still baby girl to my father and mother, sister and brother *ok over gedik baby* hehe
Super duper thanks to mak ayah yang belnja Dommino Pizza.* well selalu nya bufday kami2 x sambut pun.. haha sebab tuh aku cam tak kisah pun bila it come on my bufday..hehe the day sama je cam ari biase.
Ouh bukan x sambut does not mean there is no love for us.. beacuse ntah memang cam tuh.. hehe :D
Kalu sambut pun..tunggu ade makn ramai2, but no cake bagai lah..just makan satu family, and that is DAEBAK :)

well I am blessed to get a karangan wish from my members.. Nakm je letak semua, tapi takut t orang kate over.. hehe so jum kita kongsi kan wish yang creatif dari my members.

Ouh kawan2 hehe sebenarnya, aku takut dapat wish hebat2 takut during ur bufday x ada keupayaan nak buat macam tuh.. Anda yang wish on my bufday adalah anda2 yang disayangi and the cool  person.. Yeah  a big clap to u allz :P

so this is just a random wish :P

Happy 20th birthday ain debab! Harini bz sgt smp lupa dah wish kau ke belum. nwayyy nak bagitahu aku sayang kau je haha :D anggap jela gambar ni aku tengah suap kek kat kau ahaha
26 Jun 2010, ade sorg budak perempuan ni, tegur aku mase nak daftar kolej. dia pakai baju kurung purple. dia orang pertama yg tegur aku mase nak daftar kolej. masuk je bilik, taraaaa. orang yang tegur aku tu jd roomate aku. kan kan kan Nurain Rais? kihkih. 

HYE AINNNNNNNNNNNN! HAPPY SWEET TWENTYIIEEENNN. Aku doakan kau berjaya dunia akhirat. Dapat jodoh secepat mungkin. Eh?! hahahaha. sayangggg kau cik Ain. walaupun kau bukan rommate aku ag, tapi bagi aku. kau roomate aku forever. May Allah bless our friendship. ♥♥♥

**jangan marah. sory wish lambat ! *HUGSSSSSSSSSS

The second best thing about you is you are sweet & lovable. The first is I am lucky to have met you along my journey of life :)

Please know you're in my thoughts and prayers, Insyaallah. HAPPY BIRTHDAY!! May Allah bless this friendship as well.

p/s: aku sengaja wish lambat. so that wallpost aku tak tenggelam. kekeke. xoxo, FAYA ♥
hee , Happy Birthday Ain ! ♥
terima kasih jadi kakak , mak , kawan , housemate yang terbaik ever :)
the most concern and caring person ,
May ALLAH grant you Happiness , Success and Blessing troughout Life .
Happy Birthday . jangan lupa rindu kitaa . hew hew hew ;P
...See More
via Smilebox
Hai ain kucuk! Hari ni hari jadi kwn kita sorg ni, and its not nice for me to just wish you 'Hb' w'out mengarang pnjg lebarrr, tak sweet la. Hihi :p

Ok, ain yg aku knal frm d vry 1st sem, rumet pain yg mulenye cm malu malu kucing tapi bole tahan gila gak kau ni. Hahah. Ain, yg used to be my vry loyal neighbour back in sm3. Slalu dtg jenguk umah aku kn, hsemate aku sume da jadi hsemate kau, hihik. Aku pn ape kurang, slalu gak dtg nyibuk blk korg. Hee ♥

Ain, aku sayang kauuuuu! Sbb kau slalu dpt baca apa yg aku blum cuba smpikn, hish ne aci. Hahaha. Like i couldnt hide anythg frm you pn. Terima kasih sbb jd kawan yg sgt ceria, peramah, caring, awesome, comel, suka bg nasihat, suka mskkn utk kita, blablabla nk list pjg lagi nnt. Hihik

U knw dat i cn count on you on anythg and evrythg, i feel blessed i had found you, and hd a chance to be fren to a person like you, alhamdulillah :')

Happy 20th birthday to youuuuu. May Allah shower you with His care, love and blessings. Smg jd anak yg solehah, adik yg dgr kata dan tidak mnja, isteri yg awesome, mak yg superwoman, kwn yg paling superb and the most important thng to be a great servant to Allah swt #aminkan yg ni byk kali, hihi :p

May all ur wishes come true, it may not be happened today but sooner or later Allah will answer you, keep ur faith. Jgn mengalah, big girls dun cry baby! Hehe.

nDari Adillah zakaria..suppose ada gmbar.. tapi gmbar tuh bila letak besar but kurus.. :( so x nampk muka kiteowg.
Ain3.. tok kau.. hope kau enjoy.. hehehe.. — with Nurain Rais.

sasaOK ni lah wish2 yang gemapk tuhhhhhhhhhhh >> first tuh dari cik yan, then,pain, pas tuh faya, fyfa, dilla, and bear. Ouh dpt wish yang mcm krgn jugk lam fon dari marlinda and zulik.

aaksThanks sangat2 sebab wish.. korunk memang the best.. yeah hadiah yang terbaik is not about that wish.. But your exist and presence in my life is the great present that Allah grant to me. Alhamdullilah... I love you so much friends.

andand kepada wisher2 yang lain.. semoga Allah meberkati kalian semua........ sapa yang wish kat aku adelah orang yang coolio in her/his life. haha :P

Monday, May 28, 2012


Yes praise to Allah, everything back to its position. :)
friends we hurt they also hurt or maybe they hurting right now... Yes its true. Nur farahin Indrawarman, I know my action mostly hurt you but I really love you just sometimes i don care about you , it does not mean I don not really care about you. I do dear, i do dear in my prayer insyaAllah. well up and down 2 years with you.
i am blessed to has a friend like you. till jannah InsyaAllah. :)

What i been explain to you it is not an excuse but it is true. I need you to know that not a lie, i will surely not left you out, but it was the pop out plan (well suddenly planning)

i am sorry dear.. :(
well it is a hikmah that you sudenlly tak sengaja tekan unfollow button kaau tak maybe sampai sekarang aku fikir lain kau pun fikir lain. well Nurfarahin Indrawarman you are one of my precious friend, I cried because i afraid to lost a sweet person like you  and I feel so awkward during that bad time and i will not lie, of cos i had been mad, because that moment i was not understand your feeling and i thought you just like a child hehe :P
because just only about that thing to been mad to me. sory mek

so alhamdulilalah we been back again, will you, me, dilla, faya, fyfa, yati, lijah, exan, seha,wana, fida,ana, aida, cy will create such a happy moment on this finally sem that we only had. I really hope that:)

i put all the name of my housemate because most of the time I been with them.
i want to appreciate the time that had been lend to me with the sweety girls like u all . Ok buddy kiss and hug plis *such a typical ladies* ahha

peace no war.. put a smile on face.. ONE TWO THREE capture that image..yeah

haha aku pulak menulis kan, maacm dah tak jumap je lepas nih..aww well about ajal nobody know right. May this RAMDHAN we turn to be a better person.amin :)

Tuesday, May 15, 2012


 will update soon, the best bufday in my life so far...

 I don know how people think there can live alone without her FAMILY AND FRIEND.

seriously I dun think I can, except its a FAITH :)

till meet again assalamualaikum.:)

Monday, May 14, 2012

Happy Bufday to Me :)

   Alhamdullilah syukur, I am 2o right now.. *clap your hand plish * 
to turn 2o with my family
peaceful country
and what ever yang I am supposed to be thankful to the Almighty.
for that syukran2 :)

To the wish and dua that were made of my family and friends through face to face, facebooking, tweetking,phonening
Thank You
is the only word that I can say.

I hope I can be a better muslimah after this, the solehah daughter, the good sister to my brother and sister,
the kind friend to my friends,the good student to my lecture,
the good helper to the person that need help,
being good to my self,being more confidence to myself, be stronger, be matured as well, be flexible to any problem
and the most important being good ummah of MUHAMMAD S.A.W
and good Slave To ALLAH.

This umur (number seem bigger but actually the number to my ajal is getting smaller)

as long I am in this Dunia, I hope I do not do too much SIN,
even I am a sinner that because of I am a human being
I am still want to has a happy ending of my life (JANNAH ALLAH) on

6 tahun g kalu panjang umur nak kawin boleh..:D

Selamat hari jadi ain rais, 
semoga sihat selalu, dalam lindungan Allah
moga jadi wanita solehah
jangan bersedih atas perkara yang tak patut disedihkan
your life , make it better dri hari ini dan semalam2.

Sunday, May 13, 2012

Syaitan Terpaksa bertemu Baginda S.a.w

kisah syaitan terpaksa bertemu Rasul Allah. S.A.W

If you can read notes that are more long than this, you should not have any reason to skip this..
muslimah and muslimat this is totally not my write but I am share what can give us benefit duniawi and ukhrahwi.

so there you go...


Dari Muadz bin Jabal dari Ibn Abbas:

Ketika kami sedang bersama Rasulullah SAW di kediaman seorang sahabat Anshar, tiba - tiba terdengar panggilan seseorang dari luar rumah:
"Wahai penghuni rumah, bolehkah aku masuk? Sebab kalian akan membutuhkanku. "

Rasulullah bersabda : "Tahukah kalian siapa yang memanggil?"

Kami menjawab : "Allah dan rasulNya yang lebih tahu."

Beliau melanjutkan, "Itu iblis, laknat Allah bersamanya."

Umar bin Khattab berkata: "Izinkan aku membunuhnya wahai Rasulullah"

Nabi menahannya :" Sabar wahai Umar, bukankah kamu tahu bahwa Allah memberinya kesempatan hingga hari kiamat? Lebih baik bukakan pintu untuknya, sebab dia telah diperintahkan untuk ini, fahamilah apa yang hendak ia katakan dan dengarkan dengan baik."

Ibnu Abbas RA berkata: Pintu lalu dibuka, ternyata dia seperti seorang tua yang cacat satu matanya. Di janggutnya terdapat 7 helai rambut seperti rambut kuda, taringnya terlihat seperti taring babi, bibirnya seperti bibir sapi..

Iblis berkata: "Salam untukmu Muhammad.... Salam untukmu para hadirin..."

Rasulullah SAW lalu menjawab : "Salam hanya milik Allah SWT, sebagai mahluk terlaknat, apa keperluanmu? "

Iblis menjawab : "Wahai Muhammad, aku datang ke sini bukan atas kemauanku, namun kerana terpaksa."

"Siapa yang memaksamu? "

"Seorang malaikat utusan Allah mendatangiku dan berkata:

"Allah SWT memerintahkanmu untuk mendatangi Muhammad sambil menundukkan diri. Beritahu Muhammad tentang caramu dalam menggoda manusia. Jawablah dengan jujur semua pertanyaannya. Demi kebesaran Allah, andai kau berdusta satu kali saja, maka Allah akan jadikan dirimu debu yang ditiup angin."

"Oleh kerana itu aku sekarang mendatangimu. Tanyalah apa yang hendak kau tanyakan. Jika aku berdusta, aku akan dicaci oleh setiap musuhku. Tidak ada sesuatu pun yang paling besar menimpaku daripada cacian musuh."

Orang Yang Dibenci Iblis

Rasulullah SAW lalu bertanya kepada Iblis: "Kalau kau benar jujur, siapakah manusia yang paling kau benci?"

Iblis segera menjawab: " Kamu, kamu dan orang sepertimu adalah mahkluk Allah yang paling aku benci."

"Siapa selanjutnya? "

"Pemuda yang bertakwa yang memberikan dirinya mengabdi kepada Allah SWT."

"Lalu siapa lagi?"

"Orang Alim dan wara' (Loyal)"

" Lalu siapa lagi?"

"Orang yang selalu bersuci."

"Siapa lagi?"

"Seorang fakir yang sabar dan tak pernah mengeluhkan kesulitannnya kepada orang lain."

"Apa tanda kesabarannya? "

" Wahai Muhammad, jika ia tidak mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain selama 3 hari, Allah akan memberi pahala orang - orang yang sabar."

"Selanjutnya apa?"

"Orang kaya yang bersyukur."

"Apa tanda kesyukurannya ?"

"Ia mengambil kekayaannya dari tempatnya, dan mengeluarkannya juga dari tempatnya ."

"Orang seperti apa Abu Bakar menurutmu?"

"Ia tidak pernah menurutiku di masa jahiliyah, apalagi dalam Islam."

"Umar bin Khattab?"

"Demi Allah setiap berjumpa dengannya aku pasti kabur. "

"Usman bin Affan?"

"Aku malu kepada orang yang malaikat pun malu kepadanya ."

"Ali bin Abi Thalib?"

" Aku berharap darinya agar kepalaku selamat, dan berharap ia melepaskanku dan aku melepaskannya. Tetapi ia tak akan mahu melakukan itu." (Ali bin Abi Thalib selau berdzikir terhadap Allah SWT)

Amalan Yang Dapat Menyakiti Iblis

"Apa yang kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku yang hendak solat?"

"Aku merasa panas dingin dan gementar. "


"Sebab, setiap seorang hamba bersujud 1x kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat."

"Jika seorang umatku berpuasa?"

"Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka ."

"Jika ia berhaji?"

"Aku seperti orang gila. "

"Jika ia membaca al-Quran?"

"Aku merasa meleleh laksana timah di atas api."

"Jika ia bersedekah?"

"Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji."

"Mengapa jadi begitu? "

"Sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya... Iaitu keberkahan dalam hartanya, hidupnya disukai, sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dengan api neraka dan segala macam musibah akan terhalau dari dirinya."

"Apa yang dapat mematahkan pinggangmu?"

"Suara kuda perang di jalan Allah."

"Apa yang dapat melelehkan tubuhmu?"

"Taubat orang yang bertaubat."

"Apa yang dapat membakar hatimu?"

"Istighfar di waktu siang dan malam."

"Apa yang dapat mencoreng wajahmu?"

"Sedekah yang diam - diam. "

"Apa yang dapat menusuk matamu?"

"Solat fajar."

"Apa yang dapat memukul kepalamu? "

"Solat berjamaah."

"Apa yang paling mengganggumu? "

"Majlis para ulama."

"Bagaimana cara makanmu?"

"Dengan tangan kiri dan jariku."

"Dimanakah kau menaungi anak - anakmu di musim panas?"

"Di bawah kuku manusia."

Manusia Yang Menjadi Teman Iblis

Nabi lalu bertanya : "Siapa temanmu wahai Iblis?"

"Pemakan riba."

"Siapa sahabatmu?"


"Siapa teman tidurmu?"


"Siapa tamumu? "


"Siapa utusanmu?"

"Tukang sihir."

"Apa yang membuatmu gembira?"

"Bersumpah dengan cerai."

"Siapa kekasihmu? "

"Orang yang meninggalkan solat jumaat"

"Siapa manusia yang paling membahagiakanmu? "

"Orang yang meninggalkan solatnya dengan sengaja."

Iblis Tidak Berdaya Di hadapan Orang Yang Ikhlas

Rasulullah SAW lalu bersabda : "Segala puji bagi Allah yang telah membahagiakan umatku dan menyengsarakanmu. "

Iblis segera menimpali :" Tidak , tidak.. Tak akan ada kebahagiaan selama aku hidup hingga hari akhir. Bagaimana kau boleh berbahagia dengan umatmu, sementara aku boleh masuk ke dalam aliran darah mereka dan mereka tak boleh melihatku.

Demi yang menciptakan diriku dan memberikan ku kesempatan hingga hari akhir, aku akan menyesatkan mereka semua. Baik yang bodoh, atau yang pintar, yang boleh membaca dan tidak boleh membaca, yang durjana dan yang soleh, kecuali hamba Allah yang ikhlas."

"Siapa orang yang ikhlas menurutmu ?"

"Tidakkah kau tahu wahai Muhammad, bahawa barang siapa yang menyukai emas dan perak, ia bukan orang yang ikhlas. Jika kau lihat seseorang yang tidak menyukai dinar dan dirham, tidak suka pujian dan sanjungan, aku boleh pastikan bahawa ia orang yang ikhlas, maka aku meninggalkannya. Selama seorang hamba masih menyukai harta dan sanjungan dan hatinya selalu terikat dengan kesenangan dunia, ia sangat patuh padaku."

Iblis Dibantu oleh 70000 anak - anaknya

Tahukah kamu Muhammad, bahawa aku mempunyai 70000 anak.. Dan setiap anak memiliki 70000 syaitan.

Sebahagian ada yang aku tugaskan untuk mengganggu ulama. Sebahagian untuk menggangu anak - anak muda, sebahagian untuk menganggu orang - orang tua, sebahagian untuk menggangu wanita - wanita tua, sebahagian anak -anakku juga aku tugaskan kepada para Zahid.

Aku punya anak yang suka mengencingi telinga manusia sehingga ia tidur pada solat berjamaah. Tanpanya, manusia tidak akan mengantuk pada waktu solat berjamaah.

Aku punya anak yang suka menaburkan sesuatu di mata orang yang sedang mendengarkan ceramah ulama hingga mereka tertidur dan pahalanya terhapus.

Aku punya anak yang senang berada di lidah manusia, jika seseorang melakukan kebajikan lalu ia khabarkan kepada manusia, maka 99% pahalanya akan terhapus.

Pada setiap seorang wanita yang berjalan, anakku dan syaitan duduk di pinggul dan pahanya, lalu menghiasinya agar setiap orang memandanginya.

Syaitan juga berkata, "Keluarkan tanganmu", lalu ia mengeluarkan tangannya lalu syaitan pun menghiasi kukunya.

Mereka, anak - anakku selalu meyusup dan berubah dari satu tempat ke tempat lainnya, dari satu pintu ke pintu yang lainnya untuk menggoda manusia hingga mereka terhempas dari keikhlasan mereka.

Akhirnya mereka menyembah Allah tanpa ikhlas, namun mereka tidak merasa.

Tahukah kamu, Muhammad? Bahawa ada rahib yang telah beribadat kepada Allah selama 70 tahun. Setiap orang sakit yang didoakan olehnya, sembuh seketika. Aku terus menggodanya hingga ia berzina, membunuh dan kufur.

Cara Iblis Menggoda

Tahukah kau Muhammad, dusta berasal dari diriku?

Akulah makhluk pertama yang berdusta.

Pendusta adalah sahabatku. Barangsiapa bersumpah dengan berdusta, ia kekasihku.

Tahukah kau Muhammad?

Aku bersumpah kepada Adam dan Hawa dengan nama Allah bahawa aku benar-benar menasihatinya.

Sumpah dusta adalah kegemaranku.

Ghibah (gosip) dan Namimah (adu domba) kesenanganku.

Kesaksian palsu kegembiraanku.

Orang yang bersumpah untuk menceraikan isterinya ia berada di pinggir dosa walau hanya sekali dan walaupun ia benar. Sebab barang siapa membiasakan dengan kata - kata cerai, isterinya menjadi haram baginya. Kemudian ia akan beranak cucu hingga hari kiamat. Jadi semua anak - anak zina dan ia masuk neraka hanya kerana satu kalimat, CERAI.

Wahai Muhammad, umatmu ada yang suka lalai semasa solat. Setiap ia hendak berdiri untuk solat, aku bisikan padanya waktu masih lama, kamu masih sibuk, lalu ia manundanya hingga ia melaksanakan solat di luar waktu, maka solat itu dipukulkannya kemukanya.

Jika ia berhasil mengalahkanku, aku biarkan ia solat. Namun aku bisikkan ke telinganya 'lihat kiri dan kananmu',

Dia pun menoleh. Pada masa itu aku usap dengan tanganku dan kucium keningnya serta aku katakan 'solatmu tidak sah'.

Bukankah kamu tahu Muhammad, orang yang banyak menoleh dalam solatnya akan dipukul.

Jika ia solat sendirian, aku suruh dia untuk bergegas. Dia pun solat seperti ayam yang mematuk beras.

Jika dia berhasil mengalahkanku dan dia solat berjamaah, aku ikat lehernya dengan tali, hingga dia mengangkat kepalanya sebelum imam, atau meletakkannya sebelum imam.

Kamu tahu bahawa melakukan itu batal shalatnya dan wajahnya akan dirubah menjadi wajah keldai.

Jika dia berhasil mengalahkanku, aku tiup hidungnya hingga dia menguap dalam solat. Jika ia tidak menutup mulutnya ketika menguap, syaitan akan masuk ke dalam dirinya, dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia.

Dan diapun semakin taat padaku.

Kebahagiaan apa untukmu, sedang aku memerintahkan orang miskin agar meninggalkan solat. Aku katakan padanya, 'kamu tidak wajib solat, solat hanya wajib untuk orang yang berkemampuan dan sihat. Orang sakit dan miskin tidak, jika kehidupanmu telah berubah baru kau solat.'

Dia pun mati dalam kekafiran. Jika dia mati sambil meninggalkan solat maka Allah akan menemuinya dalam kemurkaan.

Wahai Muhammad, jika aku berdusta Allah akan menjadikanku debu.
Wahai Muhammad, apakah kau akan bergembira dengan umatmu padahal aku mengeluarkan seperenam mereka dari islam?

10 Permintaan Iblis kepada Allah SWT

"Berapa yang kau pinta dari Tuhanmu?"

"10 macam"

"Apa saja?"

Aku minta agar Allah membiarkanku berbagi dalam harta dan anak manusia, Allah mengizinkan.

Allah berfirman, "Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak. Dan janjikanlah mereka, tidaklah janji syaitan kecuali tipuan." (QS Al-Isra :64)

Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur dengan riba, aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan nama Allah.

Aku minta agar Allah membiarkanku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa berlindung dengan Allah, maka syaitan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh kepada syaitan.

Aku minta agar boleh ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan untuk tujuan yang halal.

Aku minta agar Allah menjadikan bilik mandi sebagai rumahku.

Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai masjidku.

Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai Quranku.

Aku minta agar Allah menjadikan pemabuk sebagai teman tidurku.

Aku minta agar Allah memberikanku saudara , maka Ia jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku.

Allah berfirman, "Orang - orang boros adalah saudara - saudara syaitan. " (QS Al-Isra : 27)

Wahai Muhammad, aku minta agar Allah membuatku boleh melihat manusia sementara mereka tidak boleh melihatku.

Dan aku minta agar Allah memberiku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia.

Allah menjawab, "Silakan", aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat. Sebahagian besar manusia bersamaku di hari kiamat.

Iblis berkata : "Wahai muhammad, aku tak bolej menyesatkan orang sedikitpun, aku hanya boleh membisikan dan menggoda."

Jika aku boleh menyesatkan, tak akan tersisa seorangpun.

Sebagaimana dirimu, kamu tidak boleh memberi hidayah sedikitpun, engkau hanya rasul yang menyampaikan amanah.

Jika kau boleh memberi hidayah, tak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini.

Kau hanya boleh menjadi penyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara.

Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak di perut ibunya. dan orang yang sengsara adalah orang yang telah ditulis sengsara semenjak dalam kandungan ibunya.

Rasulullah SAW lalu membaca ayat : "Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah SWT " (QS Hud :118 - 119)

Juga membaca, " Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku" (QS Al-Ahzab : 38)

Iblis lalu berkata : " Wahai Rasul Allah takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering. Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para nabi dan rasul, pemimpin penduduk surga, dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk-makhluk celaka dan pemimpin penduduk neraka. aku si celaka yang terusir, ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu. Dan aku tak berbohong."

Saturday, May 12, 2012

What I love.

Now I want to share what kind of song that I like.

Hurm hehe, it  would be just like mom-mom or mak cik- mak cik punya taste... So what, insyaAllah one find day i will become a momy to my child right.. * erm senyum penuh bangga sikit :) *

I love and really love the soft song, whether it ballad or jazz or whatever it suit the softness of me *ohmaii ayat* 
sometimes I don't really care about the lyrics but I prefer the rythm and melodies *aku bukan budak seni, sila fham eja rythm salah!!! *.

So thats why the song even I dont know what is mumbling around, i still listen to it again and again. And i really love instrumental one. It so nice and for me its comfort me so well enough.

I dunno why since belasan2 tahun like Form 1, aku dah suka sangat lagu celine, I love celine song, whitney houston, westlife, blue, and Ost korean, and others.. Aku suka lagu tapi kadang2 tak pernah nak amik tahu pun tajuk2 lagu tuh..:P

semakin meningkat usia *cewah ayat minta bunga ros sungguh :P* hurm penyakit nih tak hilang, aku suka g utube pas uh bukak lagu ost korean drama sekali 4 ke 5 youtube, and aku sanggup pergi BLOG orang yang berzaman tak hupdate2 tapi sebab Lagu blog dia nice and sedap, sejam lebih pun boleh je aku layan satu lagu tu.

However, *dapat markah lebih nih mulakan ayat dengan however tau candidate PMR* hurm aku pun layan jugk lagu yang rancak-rancak and shuffle bila mood aku happy gila..:) hehe pelik kan.. :O tapi kalu mood aku biasa2 je, aku rasa nak lempar je orang kalau ade bukak lagu electronic or shuffle sebelah aku. :P

while i am writing this i am listen one of the blog that i visit and this song had been play for more than times..
petang nih saya macam sedih sikit kot..haha
aku nak bgi korunk dengar jugak, tapi tuan blog tuh macam kedekut je.. die tukar tajuk lagu die tuh..:(

take care semua, plan baik2 nak buat apa tuk mak sok..:D

Friday, May 11, 2012


Aku tak nak lagi cemarkan blog aku dengan citer pasal kau..
lantak ko lah nak buat ape pun kan.. All the post before this yang ade kaitan dengan kau akan di padam selamanya.

nih yang paling ikhlas pernah aku tulis.